500TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerde
Sephora Collection Size Up Maskara 519TL!
Güneşi sevenlerimiz kadar ondan pek hoşlanmayanlarımız da var. Moral olarak bizi beslediğinde, altın ışıltısında veya bronz bir cilde kavuşmamızı sağladığında güneşi çok severiz. Kahverengi lekeleri, erken yaşlanma belirtilerini, güneş yanıklarını ortaya çıkardığında ise güneşe karşı olumsuz duygular besleriz. Peki tüm bunlar neden olur? Kendimizi koruma altına almadan UVA ve UVB ışınlarına maruz kaldığımız zamanlarda, bu ışınlar zararlı ışık ve ısı yayarak cildimize bir miktar zarar verirler.
Bu durum sadece yazın güneşle parlayan bir gökyüzünün altında değil, aynı zamanda kışın veya bulutların altında olduğumuzda da geçerlidir. Başka bir deyişle, ışınlar yılın her günü aktiftir! İşte bu nedenle, gündüz kremlerinde, serumlarda ve hatta makyaj ürünlerinde giderek daha fazla SPF indeksi görüyoruz. Bu güneşten korunmayı güzellik rutinine dahil etmeni kolaylaşıyor.
SPF (Güneş Koruma Faktörü) indeksi sayısal bir ölçüttür. Korunmadığı takdirde, cildin güneş ışınlarına maruz kalarak yandığı süreyi ifade eder. Bu nedenle SPF indeksi, yalnızca güneş yanıklarından sorumlu tek ışın olan UVB ışınlarıyla ilgilidir.
Sayılar, UVB ışınlarına karşı bir koruma düzeyini ifade eder. Rakam ne kadar yüksek olursa, koruma da o kadar güçlü olur. Olası bir güneş ışığına maruz kalma süresi, deri fototipi ve UV gücü gibi farklı kriterlere bağlı olarak gelişir. Bu nedenle, her ürün ambalajı üzerinde belirtilen kullanım endikasyonlarını okumakta fayda vardır. Kullanmadan önce son kullanma tarihlerini de kontrol etmek gerekir.
UVA ve UVB iki çeşit güneş ışınıdır. UVA ışınları sayıca fazla olup etki alanı en derin olan ışınlardır. Cildin erken yaşlanmasına ve yaşlılık lekelerinin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca cilt kanseri riskini artırır. UVB ise ışınların sadece %25'ini oluşturur. Cilt yüzeyine derinlemesine nüfuz ederek melanositlerin çalışmasını aktive ederler. Bu hücreler daha sonra epidermise renk vererek bronzlaştıran bir pigment olan melanini üretir. Güneş yanıklarına neden olan da UVB ışınlarıdır.
"Geniş spektrum", hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayabilen bir güneş koruyucu ürünü ifade eder. Erken yaşlanma ve güneş yanığı belirtilerine karşı korunmak, cilt kanseri gibi güneşin diğer zararlı etkilerini sınırlamak için son derece önemlidir.
Kimyasal filtre, organik moleküllerden oluşan bir güneş koruyucudur. Bu organik moleküller cildin yerine radyasyonu emmek için UV ışınlarıyla reaksiyona girerler. Hassas bir cilde sahipseniz veya alerji riskiniz varsa, mineral filtreler size kesinlikle daha uygun olacaktır.
Mineral filtre (fiziksel veya inorganik filtre olarak da adlandırılır), ışığı kıran ve UV ışınlarını yansıtan farklı mineral mikropartiküllerinden (çoğunlukla çinko veya titanyum oksitler) oluşur. Böylelikle cilt üzerinde bir bariyer görevi görür. Uygulama başlangıcı itibariyle, daha az alerjik ve etkilidir. Çevreye çok daha duyarlıdır. Özellikle de normalde paraben ve koruyucu içermeyen “doğal” güneş kremlerinde bulunur.
- Güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu zamanlarda bile, her gün bir güneş koruyucu krem veya SPF içeren cilt bakım ürünleri uygulamalısın.
- Günlük olarak, sabahları veya uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmadan önce güneş koruyucu bakım uygulanmalıdır.
- Yaz aylarında, güneş koruyucu bakım uygulamanı en az 2 saatte bir yenilemelisin. Terleme durumunda veya yüzdükten sonra yenileme işlemini daha sık yapmalısın.
- Güzellik bakımın için bir sıralama yaparken, güneş koruyucu ürünlerini son kullanma tarihini ve güneş kremini açtıktan sonraki saklama süresini kontrol etmelisin.
- UVA ışınları camdan geçebilir ve cilde zarar verebilir. İçeride olsan bile güneş koruyucu bakım yapmayı ihmal etmemelisin.
- Gözenekleri tıkayabilecek güneş kremi kalıntılarını gidermek için yüzünü gece derinlemesine temizlemelisin.
- Yağlı bir cilde sahipsen hafif dokuya sahip jel veya sprey güneş koruyucuları tercih edebilirsin. Kuru bir cilde sahipsen sütlü veya kremsi güneş koruyucuları tercih edebilirsin. Yağ bazlı güneş koruyucular tüm cilt tipleri için uygundur. Önemli olan sık sık uygulamak isteyeceğin kullanımı keyifli bir güneş koruyucu ürünü seçmektir.
- Koyu renge sahip ciltler de mutlaka korunmalıdır. Aslında fototip VI ciltler, yüksek melanin konsantrasyonu sayesinde kendiliğinden güneşe karşı daha iyi korunma sağlar ancak güneş yanığına karşı güçlü bağışık sistemleri olduğu söylenemez. Dahası, güneş ışınları açık veya koyu pigment lekelerine neden olabilir. Bu nedenle, SPF 10-20 arası güneş bakımının zorunluluk olduğunu söyleyebiliriz.
- Fototipleri daha yakından tanıyalım: Fototip I çok açık, beyaz cilt tipini ifade eder. Fototip II açık renk cilt tipini ifade eder. Fototip III açık ve buğday ten arası cilt tipini ifade eder. Fototip IV koyu buğday tenli cilt tipini ifade eder. Fototip V koyu kahverengi cilt tipini ifade eder. Fototip VI çok koyu, siyah cilt tipini ifade eder.
- Kimyasal filtreli bir güneş koruyucu ürünü, güneşe maruz kalmadan 15 ila 30 dakika önce uygulanmalıdır. İlk kullanım için, dışarı çıkmadan veya plaja gitmeden önce evde uygulanmalı ve düzenli olarak yenilenmelidir.